вівторок, 18 квітня 2023 р.

Повідомлення-фальшивки від платіжних систем


Безліч афер та обманів починається з отримання електронною поштою листа. Описаний нижче вид розлучення, зовсім не виняток. З ранку ви, переглядаючи пошту, отримуєте від платіжної системи листа. Чашку кави відкладаємо убік, починаючи читати повідомлення. А в ньому дуже цікаві речі.

Листи надходити можуть від різних систем — Paypal, Alertpay (це, в принципі, значення не має). І початок листа може бути різним. Найбільш поширені варіанти:

  • необхідно підтвердити право володіння вашим обліковим записом;
  • запроваджуються нові правила системи…

Фінал листа однаковий завжди – вас просять надіслати пароль, часто разом із логіном. Лист при цьому оформляється належним чином – є логотип та атрибути платіжної системи. Та й у поштовій адресі, швидше за все, є ім'я системи. Багатьом здається, що лист, який має адресу alertpay@ваня.пупков, справді відправлений від Alertpay.

Отже, що відбувається далі? Людина лист відповідає, вставляючи запитані дані. Крапка! На цьому можна вважати історію закінченою. Бо після цього грошей у вас уже не буде.

Ще одним варіантом може бути таке: тіло листа містить посилання, перейшовши по якому, потрапляєте на сайт платіжної системи. Вже на ньому підтверджуєте свої права володіння акаунтом. Так думає принаймні одержувач листа. А реально посилання веде зовсім в інше місце, в якому, заповнивши форму, ви надаєте особисті дані прямо поштовій адресі шахраїв. Чи слід згадувати, що фальшива сторінка форми відправлення буде ідентична справжній? Завершення історії буде аналогічним першому випадку.


Що ж робити, коли надходить такий лист?

  1. Жодна платіжна система не вимагає підтвердження особистих даних поштою. Ніколи! На стадії реєстрації - вірно, ви отримуєте посилання активації облікового запису, але тільки тоді. Обов'язково це пам'ятайте!
  2. Сумніваєтесь і хочете перевірити все? Зайдіть звичайним способом до свого облікового запису. Усі необхідні зміни, повідомлення відображаються на першій сторінці. Але, гадаю, їх ви не побачите. Платіжні системи зазвичай надсилають повідомлення, коли надходять гроші на рахунок, залучено новий реферал. Ці дії, як говорилося, введення особистих даних не вимагають. Ніколи не заходьте за посиланнями з листа до свого облікового запису!
  3. Запам'ятайте правило: не натискайте ніколи на вкладених файлах, не знаючи їх розширення, або лист виглядає досить підозріло - це запросто може бути підісланий вам вірус.

Як бачимо, правила прості. Але, все-таки так влаштований вже людина, що поки не клюне півень його в п'яту точку - ніщо не змушує дотримуватися цих нескладних запобіжних заходів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Платіжна система Okpay